Klasyczna i awangardowa – odzież dla kucharzy

0
1210

Odzież produkowana z myślą o różnych profesjach musi spełniać określone wymogi, związane z charakterystyką branży. W tej kategorii szczególne miejsce zajmuje odzież dla branży gastronomicznej; ubrania dla kucharzy i kelnerów. Odzież ta powinna być wykonywana z najwyższej jakości materiałów zapewniających komfort i trwałych, odpornych na zabrudzenia oraz częste pranie. Ubrania takie muszą być jednocześnie schludne i estetyczne, eleganckie albo niebanalne.

Odzież gastronomiczna – komfort ma znaczenie

Na wydajność pracy wpływa wiele czynników – w branży gastronomicznej na końcowy sukces, czyli smaczne dania składają się różne elementy i nie chodzi tu jedynie o same składniki spożywcze. Wiele zależy od warunków, w jakich pracuje personel zatrudniony w restauracjach, barach, trattoriach, snack barach, fast foodach i innych lokalach gastronomicznych. Istotne znaczenie dla komfortu pracy ma możliwość wykonywania obowiązków w odpowiednich ubraniach.

Odzież taka, jak ubrania dla kucharzy, musi być wykonana z materiałów przewiewnych i jednocześnie trwałych, które wytrzymają częste pranie wynikające z równie częstych zabrudzeń. Bluzy kucharskie, bluzy szefa kuchni, fartuchy, zapaski, spodnie, spódnice powinny również nie krępować ruchów i być w jak największym stopniu funkcjonalne, dlatego dużą popularnością cieszą się te modele, które wyposażone są w różnego rodzaju kieszenie. Najwyższej jakości ubrania dla kucharzy są uszyte z dbałością o każdy szczegół, tak, aby nic nie uwierało i nie przeszkadzało w efektywnej pracy. 

Moda w kuchni

Jak osiągnąć sukces w niełatwej branży gastronomicznej? Klient jest coraz bardziej wymagający i z chęcią korzysta z szerokiego wyboru, oferowanego przez rynek gastronomiczny. Dużą popularnością cieszą się zarówno lokale sieciowe, niewielkie restauracje czy bary serwujące specjały regionalne oraz restauracje dla zwolenników różnych diet (np. wegańskiej). Lokale sieciowe są w dużym stopniu zunifikowane pod wieloma względami, również jeśli chodzi o ubrania załogi.

W przypadku mniejszych restauracji istnieje pod tym względem o wiele większa dowolność – styl ubrań (szczególnie kelnerów) współdecyduje o tym, jaka będzie wizualna identyfikacja marki. Jeśli prowadzimy klasyczną restaurację, nie będzie wskazane eksperymentowanie z wizerunkiem; w takim przypadku warto zdecydować się na tradycyjne wzornictwo i kolorystykę. Lokal, który planujemy otworzyć, ma swoją specyfikę? Naszym zamiarem jest przyciągnięcie osób, które prowadzą awangardowy, a bywa również, że nieco ekscentryczny styl życia? Z pewnością takich klientów przyciągniemy nie tylko niebanalnym menu, ale także ogólną atmosferą lokalu, na którą składa się też wizerunek zespołu. 

W specjalistycznych sklepach oferujących odzież gastronomiczną, m.in. na UbraniaDlaKucharzy.pl znajdziemy różnorodne kolekcje ubrań dla kucharzy i kelnerów – zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Obok klasycznych kolorów, takich jak czarny i biały, uwagę przyciągają tu niezwykle barwne i pomysłowe warianty kucharskich bluz, fartuchów, zapasek, czy nakryć głowy (budyniówek, bandanek, toczków i czapek z daszkiem).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here